• LOGO CONTRACTOR

 • Arch. Octavian Ovidiu BENȚA

  Guest Speaker at CONTRACTOR conference, Atelier de Proiectare Bența
  Fondator, Atelier de Proiectare Bența, Oradea
  PROJECT: Spitalul Polaris Medical din Cluj
   

  cover_Octavian_Ovidiu_Benta

  Spitalului de Recuperare Polaris Medical, o investiție în valoare de 10 milioane de euro, prezentat la CONTRACTOR

  Spitalul Polaris Medical, cel mai mare spital privat de recuperare din țară, inaugurat în acest an, va fi prezentat la CONTRACTOR de arhitectul bihorean Ovidiu Bența. Prezentarea este realizată având în vedere rolul arhitectului de integrator în proiecte, acesta reușind să evidențieze importanța comunicării în cadrul trio-ului arhitect-constructor-investitor, funcție de situația și complexitatea proiectului.

  La eveniment va participa și Tudor-Alexandru Socea, președintele consiliului de administrație al Polaris Medical. Investiția familiei Socea în spitalul din localitatea Suceagu, județul Cluj, se ridică la 10 milioane de euro, spitalul fiind dat în folosință la începutul acestui an.

  Clădirea Spitalului Polaris Medical, cea mai mare investiţie greenfield de pe piaţa de servicii medicale din acest an, este structurată pe cinci niveluri, pe un teren în pantă, cu acces direct spre exterior pe 4 niveluri consecutive, și are o suprafață desfășurată de 11.881 metri pătrați. Spitalul dispune de 180 de paturi pentru spitalizare continuă, 14 paturi pentru spitalizare de zi, laborator, bază de tratament cu ambulator de specialitate.

  Pentru asigurarea standardului dorit de calitate a serviciilor medicale, reprezentanții spitalului Polaris Medical au inițiat colaborări cu spitale specializate din Elveția, Franța, Austria și Germania, precum și cu Universitățile de Medicină și Farmacie din țară.

  Conceptul arhitectural care a stat la baza dezvoltării proiectului de arhitectură “Spitalului de Recuperare Polaris Medical” s-a definitivat ținând cont de următoarele: amplasamentul generos situat într-un areal natural pe o zonă deluroasă cu pante abrupte în locul unei foste cariere de piatră devenite între timp livadă neproductivă; etapizarea proiectului; flexibilitatea organizării funcționale interioare și relația pacientului cu mediul exterior atât vizual cât și fizic.

  Un rol important în creerea unei atmosfere interioare atractive îl constituie alăturarea articulată a spațiilor publice, de socializare și cele comerciale folosind masiv lumina, atât naturală cât și artificială precum și materiale naturale cum ar fi lemnul și piatra. Petele de culoare amplasate punctual însoțesc pacientul pe tot traseul spitalului.

  Din faza de proiectare s-a acordat o atenție deosebită interpretării unui program rigid precum cel spitalicesc, într-o manieră flexibilă apelând la o volumetrie susținută de o fațadă dinamică acordată cu materiale naturale (ceramică extrudată) și zone vitrate mari, pentru o relație mai bună cu mediul exterior.

  Spitalului de Recuperare Polaris Medical va fi prezentat la CONTRACTOR -sesiunea dedicată investițiilor în construcții din domeniul Medical de către managerul de proiect arh. Ovidiu Bența, în data de 27 octombrie 2015.

  Arhitect, absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, arh. Ovidiu Bența este practician în proiectarea de arhitectură de peste 18 ani în cadrul propriului birou de arhitectură (Atelier de Proiectare Bența).

  Din anul 2000 a început activitatea didactică, pe postul de asistent universitar al Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, din Oradea.

  PHOTO GALLERY